Medierea

Medierea este o modalitate alternativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane independenta si cu pregatire profesionala, in calitate de mediator in fata careia dv. deveniti parteneri de dialog! Mediatorul nu trebuie perceput ca un “judecator”, ci mai degraba ca un “catalizator” in discutiile pe care le aveti de-a lungul intregului parcurs al medierii.

Medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană aptă să faciliteze comunicarea dintre ele si să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, pentru obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile.

Medierea va ofera discretie, confidentialitate - data, ora si locul desfasurarii sesiunilor de mediere , putand fi alese de dv. Partile vin la mediere doar daca doresc acest lucru si pot renunta in orice moment. Alte doua principii care guverneaza medierea sunt neutralitatea si impartialitatea mediatorului.

La mediere, puteti recurge chiar si dupa declansarea unui proces ce vi se pare interminabil. In momentul in care partile ajung la o intelegere, se redacteaza un acord care contine clauzele acceptate de dv. si care are valoarea unui inscris sub semnatura privata. Acesta poate fi supus verificarii notarului public sau dupa caz, inmanat instantei de judecata.

 

Cine poate participa la mediere


Pot participa atat  persoane fizice cat si persoane juridice. Părţile pot participa la sedinţele de mediere cu sau fără avocaţi. La mediere pot participa şi alte persoane, în condiţii stabilite de comun acord, pe baza unui contract de confidenţialitate semnat de către aceşti participanţi la mediere.

Medierea poate avea loc între două sau mai multe părţi si in mod egal pentru toate persoanele indiferent de nationalitate, origine etnica sau sociala, limba, religie, apartenenta politica , opinie sau avere.